Hakkımızda

ITSSB - 2019 Logo 1000x1000

İstanbul Tarihi Savaş Sanatları Birliği, Tarihi Savaş Sanatları Derneği‘nin HEMA (Historical European Martial Arts) ve Tarihi Savaş Sanatlarını icra etmek üzere tesis etmiş olduğu topluluğudur.

Arması Dernek Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş, Galata Kulesi imgeli görseldir.

İdari yapı olarak Derneğe bağlıdır. Eğitim Koordinatörü ve Birliğe kayıt yaptırmış üyelerden oluşur.

İstanbul Tarihi Savaş Sanatları Birliği çalışmalarını HEMA – Tarihi Savaş Sanatları ve akademik araştırmalar olmak üzere 2 temel başlık altında  sürdürmektedir.

HEMA

Açılımı Tarihi Avrupa Savaş Sanatları (Historical European Martial Arts) olan HEMA, dünyada ve ülkemizde yakın dönemde yaygınlaşmaya başlayan bir savaş sanatı ve tarihi araştırma disiplinidir.

HEMA, çok geniş bir coğrafyada, tarihi yüzyıllara yayılan çeşitli dövüş sanatlarını ve silahları bünyesinde barındırır: kılıç, mızrak, hançer ve teber (balta) gibi silahların dövüş yöntemleri kadar güreş yöntemlerini de içerir.

Bir Savaş Sanatı disiplini olarak HEMA, Avrupa ve Yakın Doğu coğrafyasının geçmiş yüzyıllar boyunca ortaya çıkardığı köklü ve zengin tarihi mirasın, yazılı kaynaklardan öğrenilip yaşatılması amacı taşır. Bu kaynakların ve tarihi mirasın öğrenilmesi, yorumlanması ve akademik nitelikte araştırılması da HEMA’nın amaçlarındandır.

HEMA’da Silaha ve Rakibe saygı esastır.

HEMA odaklı çalışmalarımız hakkında bilgi almak için lütfen tıkayınız.

Araştırmalar

Tarihi Savaş Sanatları Derneği’nin çatısı altında, HEMA disiplinine kaynak oluşturan tarihi el yazmaları metinler üzerine olduğu kadar, ülkemizdeki müzelerde sergide veya depoda bulunan bir çok tarihi zırh ve silah üzerine, bu kurumlar ile iş birliği içerisinde araştırma çalışmaları sürdürülmektedir.

Bu çalışmaların konusu 11-16.yüzyıllar arasında Osmanlı devleti tarafından kullanılan zırh ve silahların biçim, yapım usul ve inceliklerinin nasıl olduğu, zaman içinde nasıl ve ne şekilde değiştiği kadar, bu silah ve zırhların başka kültürleri ne şekilde etkilediği ve bu değişikliklerden nasıl etkilendiği üzerinedir.

Bu konularda yürütülecek bir araştırmaya dahil olmak isteyen, gerekli tarihsel ve akademik yeterliliğe sahip kişilerin dernek@itssb.org adresinden Derneğimiz ile irtibata geçmeleri yeterli olacaktır.